Nagrada glazbenim odjelima naše škole za organizaciju glazbenog tjedna

U utorak, 21. studenoga 2017. godine, predstavnice Grada Valpova sudjelovale su na Godišnjem savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.
Grad Valpovo su predstavljale zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović, pedagoginja Jelena Lacković te odlične i aktivne učenice 8. c razreda Osnovne škole Matije Petra Katančića, Valpovo: Hana Župan i Lucija Šimić. Prisutne su na samom početku pozdravili prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić pravobraniteljica za djecu, Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-a Hrvatska, kao i predstavnici Skupštine Grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske i djece koja su djelovanjem u svojim gradovima i općinama učinili značajne pozitivne promjene.

Akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ djeluje već 18 godina s ciljem poboljšanja kvalitete života djece i mladih, promicanja prava djece i dječje participacije u djelovanju lokalne zajednice. Status „Grad prijatelj djece“ teško je dostižna, ali i prestižna te obvezujuća titula. Grad Valpovo je svoju titulu dobio još 2007. godine i do danas ju svake godine obnavlja. Najzaslužniji za to su predstavnici gradskih, školskih i predškolskih ustanova, udruga, kao i sami roditelji, koji većinom u svoje slobodno vrijeme pokušavaju osigurati mnoštvo korisnih i zanimljivih aktivnosti, programa i kreativnih radionica za djecu koja čine budućnost grada Valpova. U ovom kontekstu treba posebno izdvojiti predsjednicu koordinacijskog odbora akcije „Gradovi prijatelji djece“, gđu Cvenić, te članove Saveza „Društvo – naša djeca“ grada Valpova s predsjednicom Ivom Černošek koji su odgovorni za organizaciju već tradicionalnih dječjih programa.

Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, ured Unicef-a, udruge gradova, udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina, na ovogodišnjem je susretu dodijelilo Gradu Valpovu „POHVALU za Naj-akciju 2017.“. Naime, Valpovačka „Naj-akcija“ dodijeljena je za uspješno provedenu aktivnost „Glazbeni tjedan“ organiziranu od strane Glazbenih odjela pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića, Valpovo. Naj-akcija 2015. godine bila je organizacija „Dječjeg karnevala“ u Valpovu, a Naj-akcija 2016. godine „Veseli ritam pokreta“ u organizaciji Mažoretkinja grada Valpova i predsjednice Mirele Skelac.

Nagrada glazbenim odjelima naše škole za organizaciju glazbenog tjedna

Osim dodjele pohvala i priznanja, na navedenoj konferenciji, predstavnice Grada Valpova imale su prilike čuti predavanja s temama: Novi strateški plan akcije za 2018. – 2020. godinu, Glavne smjernice strategije za djecu Eurochild-a, Inkluzija u zajednici kroz dječje stvaralaštvo na primjeru Festivala prava djece, te brojne druge primjere dobre prakse koje provode neki od gradova i općina u Hrvatskoj. Cijela konferencija je bila vrlo inspirativna te je nadahnula predstavnice na mnoštvo novih ideja, projekata i aktivnosti koji će uključivati djecu, promovirati njihova prava, poticati njihovu kreativnost i kritičko mišljenje. Dužnost je svih odraslih truditi se ostvariti demokratsko društvo jer, kao što je u svom izlaganju istaknuo dugogodišnji član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije GOPD, prof. dr. sc. Josip Grgurić: „Zajednice po mjeri djece, zajednice su po mjeri svake osobe“.

Autorica: Jelena Lacković, magistra pedagogije i edukacije filozofije