Uskrsni doručak u 1.a i 1.b razredu

Za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, sve se vrti oko tradicije i naravno prigodne hrane, a vrhunac čini uskrsni doručak pri kojem se za stolom okuplja cijela obitelj. Zbog toga smo se i dogovorili, naše male “razredne obitelji” 1.a i 1.b odjela, da uprizorimo običaje vezane uz blagovanje tradicijskih jela na našim prostorima. Ni sam naziv “uskrsni doručak” nije nas omeo premda smo bili popodne u školi.

Zajedničkim snagama učenici s učiteljicama (Vanja Bošnjak i Jadranka Ivić) i pripravnicama (Marina Blažević i Andrea Šebalj) pretvorili su učionicu u blagovaonicu. Učenici su postavili pribor, ukrasili stolove te sudjelovali u serviranju tradicionalne hrane. Bogat i pun stol simbol je sreće i zajedništva obitelji. Tako smo na bogato uređenim stolovima imali: šunke, jaja, mladi crveni i bijeli luk, hren, pečenu kobasicu i slaninu. Nije nedostajalo ni okrjepe nakon obilnog “doručka”. Učenici su bili sretni i zadovoljni što su bili dio tradicije naših prostora. Uživali su u delicijama koje su roditelji pripremili. Nakon obilnog blagovanja, trebalo je te kalorije i potrošiti. Stoga su učenici sudjelovali u različitim prigodnim igrama: jajoboju, lovu na pisanice i utrci s jajima.

Zajednički uskršnji doručak prerast će u tradiciju. Mnogo se toga s godinama u običajima promijenilo, ali radost Uskrsa ostala je ista – ona se i dalje prenosi na nove generacije.

Vanja Bošnjak