Održan skup učitelja tjelesne i zdravstvene kulture

Srednja škola Valpovo, u suorganizaciji s Osnovnom školom Matije Petra Katančića, Valpovo bila je uspješan domaćin međužupanijskog stručnog skupa učitelja i profesora tjelesne i zdravstvene kulture.

Zahvaljujući profesorima tjelesne i zdravstvene kulture, Srednja škola Valpovo dobila je priznanje i povjerenje za organizacijom međužupanijskog skupa koji je okupio veliki broj stručnjaka u području razvijanja zdravstvene kulture učenika osnovnih i srednjih škola u najširem smislu.

Organizator skupa bio je Darko Bošnjak,prof- savjetnik – voditelj Županijskog stručnog skupa Osječko-baranjske županije.

Voditelji skupa bili su Viši savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje: Sandra Višković, prof. i Jozo Škegro,prof. Skup je održan na dvije lokacije – teorijski dio u dvorani Centra kulture M.P. Katančić Valpovo, a praktični dio (radionice) u gradsko-školskoj dvorani grada Valpova.

Sudionici skupa su izrazili veliko zadovoljstvo kvalitetom organizacije skupa te su bili oduševljeni prostorom u kojem je skup održan. To potvrđuje da je spomenuti skup bio i promocija grada Valpova koji je ustupio spomenuti prostor, a djelatnici Turističke zajednice u mnogome su pomogli uspješnoj organizaciji.

Prvog dana skupa ( 3. travnja 2018. ) ravnatelj osnovne škole M.P Katančić Valpovo Dalibor Košutić, prof. pozdravio je sudionike i zaželio uspješan rad stručnog skupa koji je okupio osamdeset nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture osnovnih škola iz pet Županija. Ravnatelj je dao i nekoliko zanimljivih informacija o školi koju predstavlja, o imenu škole i osobi po kojoj je škola i dobila ime.

Nakon pozdrava ravnatelja prvog dana skupa i pedagoginje drugog dana skupa Viša savjetnica Sandra Višković i Viši savjetnik Jozo Škegro predložili su program rada skupa koji je identičan oba dana.

Odlična predavanja pod nazivom ” Moderni pristupi u provedbi igara u osnovnim i srednjim školama ” održao je profesor Emil Lordanić koji radi u dječjim vrtićima grada Zagreba. Predavač je izuzetan organizator i animator djece, osmišljava i provodi nastavu tjelesne i zdravstvene kulture na jedan novi, moderan pristup koji nam je predstavio kroz slajdove prezentacije i video priloge na samom predavanju.

Nakon teorijskog predavanja i kratke stanke sudionici su prošetali do Gradsko-školske dvorane gdje su se okrijepili uz kavicu, peciva i sokove. Nakon toga su nazočili održanoj radionici kroz koju je praktično prikazan velik broj igrica i pristup radu sa djecom uz aktivno sudjelovanje samih nastavnika i profesora.

Nakon završetka radionice i kratke stanke Viši savjetnik Jozo Škegro održao je radionici pod nazivom ” Prikaz nastavnog sata iz odbojke za učenike osnovnih i srednjih škola”. U radionici su sudjelovali učenici 1.a razreda opće gimnazije Srednje škole Valpovo. Izuzetno smo ponosni na naše učenike koji su dragovoljno pristali sudjelovati u radu skupa iako su na zasluženim proljetnim praznicima. Učenici su za vrijeme rada dobili veliki pljesak i zahvalnost svih sudionika skupa. Sudionici skupa su kroz prikaz velikog broja vježbi i rad sa učenicima dobili ideju kako osmisliti i odraditi jedan nastavni sat sa temom odbojke, ali pristupom i načinom koji je primjenjiv i sa nekim drugim nastavnim temama.

Nakon završenih radionica, sudionici su se zahvalili učenicima na dolasku i radu, a zatim su počela brojna pitanja, razmjena mišljenja, stavova i iskustava i ostvarena je zavidna suradnja sudionika skupa koja će se, što je nedvojbeno, odraziti na njihov daljnji rad. Slijedila je kratka stanka i povratak u Centar kulture “M.P. Katančić” gdje je Viša savjetnica Sandra Višković dala osnovne informacije na temu “Oslobađanje učenika od vježbanja na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture”. Viša savjetnica je naglasila da se u razgovorima sa liječnicima priprema obrazac postupanja i rada sa učenicima koji imaju zdravstvene probleme koji će biti definiran do početka sljedeće školske godine. Na ovu temu otvorena je rasprava koja je pokazala iskustva nastavnika i profesora u sličnim situacijama i način rješavanja određene problematike.

Nakon rasprave sudionici skupa su ispunili upitnik o uspješnosti stručnog skupa što je označilo završetak jednog uspješnog seminara. Ovaj stručni skup prvenstveno je imao za cilj usavršavanje struke i upoznavanje sa nekim novim pristupima u samoj nastavi tjelesne i zdravstvene kulture koji su itekako primjenjivi u radu sa učenicima.

Završnu riječ dali su Viši savjetnici koji su nastavnike podsjetili na skupove koji slijede, a to su skupovi na razini Županija – lipanj, državni skup pod nazivom “Ljetna škola kineziologa ” – lipanj, Međužupanijski skup – krajem kolovoza i 4. Simpozij nastavnika i profesora tjelesne i zdravstvene kulture u listopadu.