Dječje gradsko vijeće grada Valpova: Podijeljene brošure povodom Međunarodnog dana dječjih prava

Dana 19. i 20. studenog 2019. godine, Dječje gradsko vijeće grada Valpova, s voditeljicom Jelenom Lacković, podijelilo brošure o dječjim pravima djeci u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića, Valpovo, DV „Maza“ i DV „Moj Bambi“, izrađene povodom Međunarodnog dana dječjih prava. Na taj dan, prije 30 godina, donesen je dokument Konvencija o pravima djeteta pri kojoj se svijet ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet u kojem će djeca imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u zdravoj obitelji te biti sretno i zaštićeno. Dječja prava označavaju sve ono što dijete treba imati ili smije učiniti. Podsjetimo se dječjih prava iz Konvencije o pravima djeteta:

  1. PRAVO NA ŽIVOT: Dijete ima pravo na život, ime, narodnost i identitet, vlastitu kulturu, jezik, vjeroispovijest.
  2. PRAVO NA JEDNAKOST: Svako dijete ima jednaka prava bez obzira tko je, gdje živi, čime mu se roditelji bave, kojim jezikom govori, koje je vjere, je li dječak ili djevojčica, iz koje kulture potječe, ima li neku teškoću u razvoju, je li bogato ili siromašno.
  3. PRAVO NA LJUBAV I NJEGU: Dijete ima pravo živjeti sa svojim roditeljima ili udomiteljima koji o njemu trebaju brinuti.
  4. PRAVO NA ZAŠTITU OD SVAKOG OBLIKA NASILJA: Dijete ima pravo biti zaštićeno od nanošenja boli, lošeg postupanja, zlostavljanja, seksualnog iskorištavanja, otmice i prodaje, rada koji mu šteti, droge i trgovine drogom.
  5. PRAVO NA IZRAŽAVANJE MIŠLJENJA: Dijete ima pravo reći što misli i osjeća, a odrasli ga trebaju saslušati.
  6. PRAVO NA BIRANJE PRIJATELJA: Dijete može birati prijatelje, pridružiti se grupi ili okupiti grupu, dok god to ne šteti drugima.
  7. PRAVO NA OBRAZOVANJE: Djeca imaju pravo ići u školu i učiti, dobivati pomoć koja im je potrebna, osobito ako imaju teškoća u razvoju.
  8. PRAVO NA ZDRAV I ČIST OKOLIŠ: Djeca imaju pravo na čistu vodu, zdravu hranu i čisti zrak.

Pri izradi ove brošure, a s ciljem promocije i zaštite dječjih prava te dječje participacije u Valpovu, sudjelovala su djeca Osnovne škole i dječjih vrtića u Valpovu. Polaznici dječjih vrtića i učenici razredne nastave, uz svoje su odgojiteljice i učiteljice izradili crteže i postere na temu dječjih prava i 30 godina od Konvencije o pravima djeteta što je izloženo prilikom Dječjeg tjedna u listopadu ove godine u Valpovu. Zaslužni za fotografije navedenih crteža i postera su djeca školske foto skupine vođene učiteljem Goranom Kupčerićem. Tekst i pripremu, kao i podjelu te prezentaciju brošura zajedničkim su snagama djeca Dječjeg gradskog vijeća uz voditeljicu Jelenu Lacković. Društvo „Naša djeca“ grada Valpova s predsjednicom Ivom Černošek, zaslužno je za pokretanje i financiranje ove ideje.

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća su djeci u predškolskim skupinama „Kapljice“ (DV „Maza“) i „Štrumfovi“ (DV „Moj Bambi“) ukratko prezentirali osnovne informacije o dječjim pravima te porazgovarali s djecom o njihovim pravima i potrebama. Ravnateljica DV „Maza“, Kristina Čehajić i odgojiteljica Jelena Vinković, kao i ravnateljica DV „Moj Bambi“, Vedrana Kuna i odgojiteljica Jelena Čolaković primile su dječje vijećnike u skupine i zahvalile na dolasku i podijeljenim brošurama. Bila su to vrlo ugodna i korisna iskustva, kako za djecu u vrtiću, tako i za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća.

Predstavnica Društva „Naša djeca“ grada Valpova, Katarina Bulut Čolaković, brošure je uručila ravnatelju OŠ Ladimirevci, Damiru Jakopičeku, a djeci će biti podijeljene kad krene redovna nastava.

Posjet OŠ M. P. Katančića, Valpovo, podjela brošura i susret s ravnateljem, Daliborom Košutićem, prošao je vrlo konstruktivno. Brošure će se učenicima podijeliti početkom redovne nastave, a vijećnici će prezentirati brošuru svojim razredima na satima razrednoga odjela. Vijećnici su ravnatelju predstavili brošuru, ali i svoje brojne ideje i prijedloge za poboljšanje uvjeta u školi. Ravnatelj je prihvatio prijedloge Dječjeg gradskog vijeća za koje je siguran da ih može ostvariti, a one koje trenutno nije moguće ostvariti, argumentirao i potkrijepio činjenicama. Dogovorena je suradnja u humanitarnoj Božićnoj akciji podjele paketa obiteljima slabijeg imovinskog statusa, osnivanje Nagrade za najplemenitijeg učenika, akcije očuvanja okoliša, a prihvaćen je i prijedlog oslikavanja raznih motiva i igara (npr. Školica) na nogostupu u školskom dvorištu. Ravnatelj je pohvalio rad i aktivnost vijećnika Dječjeg gradskog vijeća i podsjetio ih da u svakodnevnom životu, u razredu i  školi trebaju biti zaštitnici dječjih prava i pomoć u borbi protiv eventualne nepravde i nepoštovanja dječjih prava unutar škole.

 Jelena Lacković