Uručena međunarodna priznanja našim mladim fotografima

U vijećnici Grada Valpova 29. siječnja uručena su međunarodna priznanja mladim fotografima. Priznanja su stigla poštom iz Lidica, a na prigodnoj svečanosti Luciji, Ivani i Lei uručio ih je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo uz nazočnost zamjenice gradonačelnika Ane Brajnović i mentora.

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva održava se od 1972. svake godine u češkom gradu Lidicama. Priređuje se u spomen na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine. Natječaj je otvoren svim mladim autorima do 16 godina starosti, svake se godine priređuje na posebnu temu u kojoj se mladi autori izražavaju u različitim tehnikama. Zajednica tehničke kulture Valpovo – Belišće zajedno s našom Školom, Fotoklubom Valpovo, CTK Valpovo – Belišće i OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće od 2003. godine redovito sudjeluje u ovoj izložbi, uglavnom s fotografijom.

2020. godine mladi su fotografi fotografirali na zadanu temu PEJZAŽ, koju je odredio UNESCO za 48. Lidice 2019. Po dvije fotografije svakog autora poslane su u Lidice krajem siječnja 2020. Na 48. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 78 država s ukupno 22 216 radova. Iz Hrvatske su poslana 533 rada, a povjerenstvo je radovima iz Hrvatske dodijelilo jednu medalju Ruža Lidica i 17 Diploma.

U Zajednicu tehničke kulture Valpovo – Belišće stigla su tri međunarodna priznanja za fotografiju:

LUCIJA TOPALOVIĆ, 12 godina, medalja Ruža Lidica (OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo)

IVANA MATOKOVIĆ, 10 godina, Diploma (Fotoklub Valpovo)

LEA ŠKORVAGA, 13 godina, Diploma (Fotoklub Valpovo)

Mentori su mladih fotografa Goran Kupčerić i Dragan Francuz.

Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih fotografskih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine.