Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ove godine obilježili smo ga 24. veljače, a ideja obilježavanja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, tj. međunarodno prepoznate obljetnice.
Danas se vršnjačko nasilje evidentira kroz neposredni kontakt vršnjaka te sve učestalije posredno putem drugih sredstava komunikacije i društvenih mreža, a u tome slučaju se zlostavljanje odvija 24 sata.
Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, Odjel prevencije, Policijska postaja Našice i Policijska postaja Belišće, Županijski savjet mladih Osječko-baranjske županije, Gradski savjet mladih Grada Našica i Gradski savjet mladih Grada Valpova uz dogovor i potporu Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, Osnovne škole kralja Tomislava Našice, Osnovne škole Dore Pejačević Našice i Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač, Područne škole Budimci zajednički su provodili niz preventivnih radionica.
Radionice na temu „Vršnjačko nasilje“ u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, učenicima osnovnih škola održali su članovi Županijskog savjeta mladih, Gradskog savjeta mladih Grada Našica, djelatnici škola i policijski službenici, a prilikom druženja s učenicima istima su podijeljene ružičaste majice kao znak potpore ovoj preventivnoj akciji i kao podrška u borbi protiv vršnjačkog nasilja.
Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji svih oblika nasilja, a posebice vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, kao i poticanje djece ali i društva na odgovornu reakciju koja bi, dugoročno, vodila smanjenju i sprječavanju pojava nasilja.