Djelatnici Osnovne škole iz Valpova na Siciliji u sklopu Erasmus+ projekta

Osnovna škola Matije Petra Katančića iz Valpova nastavlja sudjelovanje u novim Erasmus+ programima. Iako već partner u KA2 projektu „Playing with maths”, škola je prijavila partnerstvo u novom KA2 projektu VR@Geoparks te je isti odobrila talijanska nacionalna agencija za Erasmus+ programe.  Ukupna vrijednost projekta je 227 801 euro te su u projekt, osim Hrvatske, uključene škole ili organizacije iz Poljske, Portugala, Italije i Turske. Osnovni cilj projekta je osposobiti i uvježbati djelatnike za korištenje virtualnih programa koji će približiti učenicima i djelatnicima digitalno učenje. Geoparkovi su jedinstvena područja od posebne geološke značajke koja su pod zaštitom UNESCO-a. U Hrvatskoj trenutno postoje dva geoparka  – Papuk i Viški arhipelag. Naša škola će predstaviti Geopark  Papuk, budući da se nalazi u blizini samog Parka. Između ostalog, cilj je približiti učenicima i drugim osobama važnost geoparkova, kao posebnih područja unutar neke države te motivirati učenike za geografiju, povijest, biologiju i ostale povezane predmete.

            Prva LTTA (Learning, Training, Teaching Activities) mobilnost održala se od 3. do 10. listopada na Siciliji unutar Geoparka „Ente Parco delle Madonie” na kojoj su sudjelovali partneri iz Italije, Poljske, Mađarske, Turske i Hrvatske. Hrvatsku su predstavljali djelatnici Osnovne škole Matije Petra Katančića iz Valpova, i to njih petoro: ravnatelj Dalibor Košutić, Erasmus+ koordinator i učitelj geografije Igor Zdenčanović, učitelj Goran Kupčerić, učiteljica Tihana Rikert i učiteljica Ingrid Pavić. U vremenu od tjedan dana partneri su sudjelovali na mnogobrojnim radionicama, stručnim skupovima i izletima, kako unutar Parka, tako i izvan. Odsjeli su u mjestu u središnjem dijelu Sicilije imena Petralia Sottana, gdje se nalazi i uprava Parka, a osim samog Geoparka posjetili su Palermo, Cefalu, Castelbuono i druga mjesta na Siciliji. Sudjelovali su u obilascima muzeja, botaničkog vrta, tvornice keramike i drugih ustanova te upoznali lokalnu kulturu i običaje. Upravo upoznavanje kultura i običaja jedan je od temeljnih načela ovakvih projekata koje financira Europska Unija.

            Pred djelatnicima naše škole je organizacija mobilnosti u Hrvatskoj, kada će partneri iz navedenih zemalja četiri dana boraviti u Valpovu te posjetiti Geopark Papuk. Mobilnost je planirana od 6. do 10. studenoga 2021. godine.