Dan Europe u našoj školi

Na Dan Europe prisjećamo se Schumanove deklaracije, koja je potpisana 9. svibnja 1950. Osiguravanje dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi bio je već tada ambiciozan cilj Europske unije kakvu poznajemo danas. Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, kada države EU i šire izražavaju jedinstvo i solidarnost  s Ukrajinom.

 Melodija koja simbolizira EU potječe iz Devete simfonije, koju je 1823. skladao Ludwig van Beethoven. U posljednjem stavku simfonije, Beethoven je uglazbio Odu radosti, lirsku pjesmu Friedricha von Schillera iz 1785.g.

Himna simbolizira ne samo Europsku uniju već i Europu u širem smislu. U Odi radosti Schiller iznosi svoj ideal bratstva među ljudima, koji je Beethoven dijelio.

Godine 1972. Vijeće Europe prihvatilo je Beethovenovu Odu radosti za svoju himnu, a 1985. odlukom europskih čelnika ona je postala službena himna Europske unije. Univerzalnim jezikom glazbe, njome se izražavaju europski ideali slobode, mira i solidarnosti.

Europska himna nije zamjena za nacionalne himne država članica, već se njome slave zajedničke vrijednosti. Himna se izvodi na službenim svečanostima u kojima sudjeluje Europska unija i općenito u okviru raznih događanja povezanih s Europom.

Učenici sedmih razreda naše škole obilježili su Dan Europe izvedbom Ode radosti na satu glazbene kulture. Rezultat možete pogledati u videu.