Predavanje o zdravoj prehrani za 6. i 7. razrede uz nazočnost župana Ivana Anušića

“Jedem promišljeno” naziv je predavanja koje je danas u našoj školi održala magistra nutricionizma Ivana Sović (iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ).

Prije samog predavanja pozdravili su nas ravnatelj Škole Dalibor Košutić i župan OBŽ Ivan Anušić.

– Projekt besplatnih školskih obroka, na kojem Županija radi posljednje četiri godine, polučio je odlične rezultate. Naime, to nije samo besplatna prehrana, već i prehrana koja je nutricionistički dovoljno kvalitetna za razvoj djece te dobi. Namirnice od kojih se spravljaju obroci dolaze od lokalnih OPG-ova, s naših polja, zbog čega se djeci poslužuje zdrava, kvalitetna i domaća hrana. Veliki broj škola priprema kuhane obroke u za to uređenim kuhinjama i blagovaonicama, a ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj ima velike benefite za zajednicu i društvo. Međutim, i tu je potrebna edukacija i informiranje, ne samo djece već i roditelja, o važnosti pravilne prehrane i izboru namirnica kako bi se postigli zamišljeni ciljevi – naglasio je župan Ivan Anušić.

Na vrlo zanimljiv i učenicima viših razreda primjeren način nutricionistica je pokazala i dokazala kako je pravilna prehrana vrlo važna za ljudski organizam, pogotovo za (kako ga je ona nazvala)  “važnog majstora”- mozak i kognitivne sposobnosti.

Naučili smo da su pravilan rast i razvoj djeteta i pravilna prehrana usko povezani te kako trebamo imati raznovrsnu prehranu u pet obroka u danu. Također smo naučili i kako kombinirati različite vrste namirnica za pojedini obrok, u koje vrijeme konzumirati koji te koliki bi trebao biti razmak između obroka.

Predavanje je bilo vrlo zorno, interaktivno i učenici su rado sudjelovali.
Na kraju je svaki učenik dobio zdravu namirnicu – jabuku jer, kaže predavačica, s promjenama na bolje trebamo krenuti odmah.