Mobilnost djelatnika OŠ Matije Petra Katančića na Siciliju u sklopu Erasmus+ projekta Climate guardians

Osnovna škola Matije Petra Katančića iz Valpova nastavlja sudjelovanje u Erasmus+ programima. U sklopu projekta Climate guardians u periodu od 2. do 8. rujna učitelj i Erasmus+ koordinator Igor Zdenčanović, učiteljice Marija Pintarić i Sandra Lovrinčević te psihologinja Sanja Antolović Kurtović posjetili su Siciliju.

Climate guardians je projekt tipa KA210- SCH (small-scale partnerships in school education) kojem su glavni ciljevi borba protiv klimatskih promjena te potpora učiteljima, ravnateljima i drugim djelatnicima u odgojno-obrazovnom procesu. U sklopu je projekta osmišljavanje i korištenje igara za istraživanje klimatskih promjena. Putem raznih videoigara može se poticati svijest o klimatskim promjenama te razvijati interes za očuvanje prirode. U Projektu će se nastojati izraditi igre na ploči i računalne igre. Projekt nastoji maksimalno uključiti činjenice o klimatskim promjenama u nastavni proces te razviti kod učenika informatičke vještine nužne za moderan oblik života.

Prva mobilnost unutar ovog projekta održala se na Siciliji unutar Geoparka „Ente Parco delle Madonie” na kojoj su sudjelovali partneri iz Italije, Mađarske, Turske i Hrvatske. Sudionici projekta su bili smješteni u malom pitoresknom gradiću Polizzi Generosa smještenom na 917 metara nadmorske visine unutar Madonie geoparka. Ovo je gradić bogatog povijesnog nasljeđa i tradicije, s 21 crkvom, palačama, ostacima dvorca i muzejima. Polizzi Genorosa se ponosi i svojim slavni žiteljima kao što su Domenico Dolce (iz dvojca Dolce Gabbana) te poznatim redateljem Martinom Scorseseom čiji su roditelji porijeklom iz ovoga gradića.

Domaćin susreta bio nam je Museo Ambientalistico Madonita. Nakon svečanog otvaranja sudionici su imali priliku upoznati Museo Ambientalistico Madonita – muzej koji promiče ekologiju i naglašava važnost očuvanja klime i zaštite flore i faune. U vremenu od tjedan dana partneri su sudjelovali na različitim radionicama, stručnim skupovima i izletima, kako unutar Parka, tako i izvan njega. Sudjelovali su u obilascima muzeja, jedinstvenog botaničkog vrta u Palermu, Geoparka, škole, tvornice keramike i drugih ustanova te upoznali lokalnu kulturu i običaje. Upravo upoznavanje kultura i običaja jedan je od temeljnih načela ovakvih projekata koje financira Europska Unija.

Pred djelatnicima naše škole je organizacija mobilnosti u Hrvatskoj, kada će partneri iz navedenih zemalja tjedan dana boraviti u Valpovu. Mobilnost je planirana od 7. do 12. listopada 2022. godine.