Još jedno uspješno domaćinstvo Erasmus+ projektu

Od 7. do 11. listopada 2022. godine naša škola je po treći put bila domaćin Erasmus+ projektu. Ovoga puta riječ je o projektu „Climate Guardians“, koji pripada skupini KA2 small-scale-partnership i traje jednu godinu. Tim povodom u naše krajeve pristigli su partneri iz Turske, Mađarske i Italije (Sicilije). Ovo je druga mobilnost u sklopu ovoga projekta, dok prva je održana početkom rujna na Siciliji, kada je četvero naših djelatnika bilo na Siciliji. Tako je i naša škola ugostila ukupno 12 partnera, po četiri iz svake države.

Partnerima je predočen šarolik program domaćinstva, a osnovna okosnica programa bile su igre na ploči (board games), koje predstavljaju sami cilj projekta. Prvi dan partneri su posjetili Osijek i Park prirode Kopački rit, gdje su turističkim brodom obišli jedno od najvećih močvarnih područja Europe. Time su upoznati s izravnim utjecajem klimatskih promjena na ovakva područja, koja su izrazite važnosti za razmnožavanje ptica i mrijest slatkovodne ribe. U subotu je u našoj školi održano svečano otvaranje projekta te su partneri obišli valpovački park, dvorac i muzej uz stručno vodstvo. Tijekom popodneva, organiziran je posjet herojskom gradu Vukovaru i vodotornju te vožnja Dunavom u ribarskim čamcima. Tijekom vožnje Dunavom, partneri su imali priliku na licu mjesta razgovarati s lokalnim ribičima i ribočuvarima o utjecaju klimatskih promjena na rijeku Dunav, promjene u oscilaciji vodostaja, kao i utjecaj na riblji fond. U nedjelju, partneri su posjetili i obišli Zagreb te se upoznali s hrvatskom prijestolnicom. Ponedjeljak  je bio namijenjen pripremljenim igrama, naime osnovni cilj projekta je pripremiti igre koje će djeci, tj. učenicima, podići svijest o klimatskim promjenama. Upravo je igra ono što je djeci najbliže, stoga ovakav pristup uvelike pomaže u stjecanju znanja i motivaciji djece za problem klimatskih promjena. Za našu školu igru su dizajnirale i pripremile učiteljice Ivana Kuna i Marija Pintarić, a učenici i partneri su, osim ove igre, imali priliku zaigrati i igre pripremljene u drugim državama partnerima. Ovim činom projektna mobilnost dosegnula je vrhunac te je taj dan preostalo partnerima podijeliti certifikate na svečanoj večeri. Zadnji dan, partneri su posjetili Geopark Papuk i vinski podrum Kutjeva d.d., čime je projektna mobilnost završena na najbolji mogući način.

Ovo je treći Erasmus+ projekt naše škole. Prvi, u kojem su sudjelovali i učenici, naziva „Playing with Maths“ okončan je u listopadu ove godine, dok pred Erasmus+ timom ostaju dva projekta: „VR@Geoparks“ i „Climate Guardians“. Iduća mobilnost je krajem listopada ove godine, u sklopu projekta „VR@Geoparks“, kada će ravnatelj Dalibor Košutić i Erasmus+ koordinator Igor Zdenčanović posjetiti Geopark Balaton-Bakony u Mađarskoj.