Seizmološka mjerna postaja u našoj školi

U četvrtak, 20. listopada 2022. u našoj je školi postavljen seizmograf koji je dio seizmološke mreže mjernih postaja u Republici Hrvatskoj, a putem aplikacije RS Station View mjerenja ovog seizmografa vidljiva su i na svjetskoj razini. Postavljanje seizmografa omogućio je i financirao grad Valpovo uz potporu gradonačelnika Matka Šutala, prepoznavši važnost praćenja seizmološke aktivnosti, na inicijativu izv. prof. dr.sc. Davorina Penave sa Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku te uz podršku ravnatelja Dalibora Košutića.

Seizmograf koji je postavljen u našoj školi omogućava prikupljanje i bilježenje podataka o trešnji tla s naglaskom na potrese, mjerenja se odvijaju neprestano, a mogu se pratiti putem internetske i smartphone aplikacije RS Shake Net. Iako bliža okolica Valpova nije potresno ugroženo područje, uređaj bilježi bliske i udaljenije potrese te tim podatcima pridonosi proučavanju potresne aktivnosti u Hrvatskoj koja se nalazi u potresima ugroženom području.

Postavljanju seizmografa prisustvovali su učenici dodatne nastave geografije pod vodstvom nastavnice Marije Pintarić te neposredno vidjeli uređaj i saznali kako on radi.

Svi zainteresirani mogu pratiti podatke koje bilježi seizmograf putem aplikacije RS Station View na poveznici https://stationview.raspberryshake.org/ .

Marija Pintarić