Mobilnost u Portugal u sklopu projekta „VR@Geoparks“

Djelatnici Osnovne škole Matije Petra Katančića, Valpovo bili su u Portugalu u sklopu projekta „VR@Geoparks“. U  Leiriji, gradu u središnjoj regiji Portugala,  sudionike projekta ugostila je institucija Interact Ideas.

Cilj ove mobilnosti bila je inovacija kroz suradnju i razmjenu iskustava te razvijanje aplikacije kao sredstva za podučavanje o geoparkovima. Tijekom tjedna, 27.2. – 4.3.2023. godine, sudionici – djelatnici Geoparka „Madonie“ (Sicilija), škole iz Manise (Turska), naše škole (Hrvatska) i Geoparka „Holly Cross Mountains“ iz Poljske, bavili su se temama virtualne i proširene stvarnosti, testirali i istraživali aplikaciju VRGeopark te učili raditi s aplikacijom kao i kreirati sadržaje za nju.

Leiria je grad bogate povijesti na rijeci Liz dvadesetak kilometara udaljen od obale Atlantskog oceana. Prijepodneva su bila radna, no tijekom poslijepodneva domaćini su se potrudili organizirati posjete prekrasnim pitoresknim gradićima s bogatom turističkom i gastronomskom ponudom. Kulturu Portugala smo doživjeli kroz tradicionalna jela od ribe u Nazareu, nekad ribarski gradić, a danas osim ribara ondje se može susresti i mnogo surfera jer ondje je slavni surfer Garrett McNamara zajahao najveći val visok 30 metara te šetnjom kroz  labirintnih ulica sa starim i živopisnim kućama u utvrđenom srednjovjekovnom selu i kušanjem slastice poput pasteis de nata i jela od bakalara u Obidosu. Obilazak regije zaključen je posjetom Fatime, velikom  hodočasničkom središtu i povratkom u Lisabon koji smo doživjeli šetnjom brežuljcima i obilaskom spomenika simbola grada poput utvrde Belem i Spomenika otkrićima.

Iskustvo VR tehnologije putem kartonskih, jeftinijih inačica, naočala doživjeli su učenici po dolasku svojih učitelja te su nakon toga razmatrali primjenu takve tehnologije u nastavi.

Nakon ove faze testiranja i provjere aplikacije, slijedi završna konferencija u Palermu svih partnera projekta VRGeoparks.