Učenici trećih razreda posjetili Vukovar

U utorak 16. svibnja 2023. učenici trećega razreda Osnovne škole Matije Petra Katančića iz Valpova te Područnih škola Šag, Nard i Bocanjevci , sudjelovali su na terenskoj nastavi koja je organizirana u Vukovaru. Polazak je bio u 8 sati s autobusnog kolodvora u Valpovu.

Prvo smo posjetili Muzej Vučedol koji je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi, kultura koja je u trećem tisućljeću prije Krista zauzimala prostor današnjih dvanaest europskih zemalja. Prošetali smo muzejom, a svaka prostorija u muzeju tematski je određena, tako da su se učenici upoznali sa geološkim položajem Vučedola, nastankom kulture, stočarstvom, zemljoradnjom, lovom i ribolovom, vučedolskom kućom, odjećom i tkanjem, zanatima, metalurgijom, keramikom, kalendarom, religijom. Nakon obilaska muzeja, sudjelovali smo na radionici izrade tetovaža s motivima iz vučedolske kulture.

Nakon muzeja, prošetali smo gradom te vidjeli značajne kulturno – povijesne ustanove, prošetali mostom Jean Michel – Nicolier na kojemu je ucrtana granica Slavonije i Srijema. Na šetnici uz samu rijeku Dunav vidjeli smo ušće rijeke Vuke i prekrasnu plažu na Vukovarskoj adi. Došli smo do središnjeg križa koji je podignut u čast poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske. Sam spomenik je visok 9,5 metara i težak 40 tona.

Posjetili smo i popularno vukovarsko izletište Etno park „Adica“ gdje smo ručali.

Nakon ručka posjetili smo Dvorac Eltz, a u samom dvorcu smješten je Muzej grada Vukovara. Postav muzeja prostire se u 17 soba na prvom katu, tri velika izložbena prostora na drugom katu te postav u potkrovlju muzeja. Muzej je bio pogođen i dosta uništen tijekom Domovinskog rata, tako da je puno predmeta moralo proći restauraciju. Učenici su mogli vidjeti arheološke predmete, keramiku, kameno i metalno oružje, povijesni namještaj, predmete od zlata, srebra, stakla, kovanog željeza, alate za obradu zemlje, seoski namještaj, obiteljske portrete, pejzaže, fotografije, povelje i druge vrijedne stvari.

Prepuni pozitivnih dojmova, vratili smo se kućama u 17 sati.