ZEMLJA BEZ GRANICA U VALPOVU – najava

„Zemlja bez granica“ je obiteljski festival kojeg ove godine Udruga Breza organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskom zakladom za djecu te uz podršku gradova Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, Općinom Ernestinovo i Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića iz Đakova.

Iako je već 17. po redu, Festival se prvi put održava na četiri lokacije – Ernestinovo, Beli Manastir, Đakovo te naše Valpovo. Ponudit će se bogat i raznovrstan program s više od 60 radionica i desetak večernjih događanja poput koncerata i predstava s više od 100 voditelja i izvođača iz Hrvatske, Mađarske i Poljske.

Turistička zajednica Grada Valpova, Grad Valpovo u suradnji s Udrugom Breza, Dječjim vrtićem „Maza“ Valpovo, OŠ M. P. Katančića, Muzejom Valpovštine, Društvom “Naša djeca” Grada Valpova te kreativnim pojedincima provest će, 28. i 29.8., mnoštvo  raznovrsnih radionica za djecu i mlade koje će se održavati u učionicama i dvorištu osnovne škole u terminima od 9 do 11h te od 17 do 19h, a te dane će biti održan i bogat večernji program u dvorcu Prandau-Normann.

RADIONICE VALPOVO – MOJA POVIJEST (28.8. – 29.8.2023.)

Osnovna škola Matije Petra Katančića: 9:00-11:00h i 17:00-19:00h

  1. VITEZOVI I PRINCEZE – radionica izrade štitova, oklopa i kruna
  2. RIMSKI PLESAČI – plesna radionica u doba starog Rima
  3. INDEPENDANCE – plesna radionica plesnog kluba Independance
  4. RITMOVI PROŠLOSTI – bubnjarska radionica za sve uzraste
  5. BIG BAND – glazbena radionica Music Art Incubatora
  6. CIRKORAMA – radionice žongliranja, zračnih akrobacija, podne akrobatike i kazališta sjena
  7. HODANJE PO OBLACIMA – radionica štulanja
  8. JEDNOM DAVNO U VALPOVU – Djeca će kroz različite radno-praktične, senzoričke, likovne i kreativne aktivnosti proširivati spoznaje o povijesti Grada Valpova. Uz različite ponuđene materijalne poticaje, djeca će moći tražiti “fosile” i “blago” valpovačkih grofova čime će se poticati interes djece za istraživanje prošlosti svog kraja. Djeca će kroz različite materijale moći izraditi fosile, nakit i novčiće čime će poticati vještine fine motorike, kreativnost i stvaralaštvo.
  9. GROFOVSKA MODA – Djeca će kroz različite dramske, kreativne i likovne aktivnosti proširivati spoznaje o plemićkoj odjeći 18. i 19. stoljeća. Voditeljica će biti odjevena u baroknu krinolinu kakvu su nosile valpovačke grofice, a uz nju će biti i valpovački grof. Djeca će tako uživo moći vidjeti kako je izgledala njihova odjeća. Djeci će se ponuditi aktivnosti poput izrađivanja lutkice grofice ili grofa od komadića tkanine te izrada lepeze kao modnog detalja. Također, djeca će razvijati razne vještine poput vještina fine motorike i socijalnih vještina, a poticat će se kreativnost, stvaralaštvo i maštovitost.
  10. KRIPTOGRAFIJA – učenici će usvojiti pojam kriptografije i načine kodiranja u prošlosti i danas, a zatim će uz pomoć kodova odgonetnuti postavljene zagonetke. Na kraju će kodirati svoje ime uz pomoć konkreta
  11. POVIJESNA ŠKRINJICA – Provedi dan s groficom dobrog srca. Upoznavanje načina života vlastele u prošlosti.
  12. FOTOGRAFIJOM U PROŠLOST – radionica fotografiranja i izrade fotografija
  13. VESELI KIŠOBRANI – radionica oslikavanja kišobrana i modeliranja
  14. MISLITI ILI NE MISLITI, PITANJE JE SAD – debatna radionica u kojoj učimo govoriti, komunicirati i jedni drugima pravilno izreći sve što nam je na pameti
  15. ARHEOLOGIKA – radionica istraživanja prošlosti grada Valpova

Sve informacije o događanju, kao i mogućnost prijave na radionice su dostupne na službenoj stranici Zemlje bez granica (https://www.zemljabezgranica.com/), Grada Valpova (https://valpovo.hr/) te TZ Grada Valpova (https://tz.valpovo.hr/).