Na kraju desetogodišnjeg ravnateljstva…

Pročitavši razgovor s našim učenicima novinarima 2013. kada sam stupio na dužnost ravnatelja, poželio sam se još jednom oglasiti na kraju drugog mandata i kraju mog ravnateljskog posla.

Velika čast mi je bila biti na čelnoj poziciji u školi koju sam pohađao kao učenik i u kojoj sam proveo većinu svog radnog staža te se opet vraćam na mjesto učitelja u glazbenoj školi. Kao i svako vrijeme – sve ove godine donijele su brojne izazove koje smo rješavali na najbolji mogući način. Izmjena krovišta koje je prokišnjavalo u  svim učionicama na katu bio je moj prvi zadatak, a kasnije tijekom mandata na red je došla i energetska obnova škole. Uz pomoć EU fondova i Osječko-baranjske županije izmijenili smo stolariju (prozore i ulazna vrata) staru 60 godina, potpuno obnovili fasadu cijele matične škole, postavili led rasvjetu unutar i u dvorištu škole… Računala i projektori postali su sastavni dio svake učionice, a u novije vrijeme počeli smo nabavljati interaktivne ekrane i pametne ploče. Klimatizirali smo sve učionice, zbornicu i urede u školi te postavili kamere unutar i u dvorištu škole radi veće sigurnosti naše djece. Obnovili smo rad školske zadruge (Matija Bartolović) i pokrenuli Erasmus+ projekte mobilnosti učenika i djelatnika škole (Igor Zdenčanović).

U PŠ Bocanjevci, prigodom proslave 110. godina školstva u tom mjestu, energetski smo obnovili fasadu te nešto kasnije uredili i informatičku učionicu. Ove godine učenici i djelatnici će se grijati centralnim grijanjem kao i svi drugi učenici naše škole.

PŠ Šag, kao relativno nova škola, dobila je također informatičku učionicu koja im je na raspolaganju svaki dan po potrebi.

U PŠ Nard u jednoj učionici smo napravili informatički kutak te lijepu sjenicu u dvorištu škole.

Glazbena škola je postala sastavni i nezaobilazni dio kulturnih događanja u Valpovštini te je brojnim koncertima tijekom godine postala jedan od kulturnih brendova našeg kraja. U ovih 20 godina postojanja školu je pohađalo ili još uvijek pohađa šestotinjak djece što je potvrda kontinuiteta rada. Brojne nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u ovom periodu čine nas iznimno ponosnima. Uvjeti rada u Belišću su izvrsni dok u Valpovu još nemamo ni približne uvjete za kvalitetan rad kojeg zaslužuju naši mladi glazbenici.

I na kraju velika hvala svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa (učenicima, kolegama i zaposlenicima škole, roditeljima, gradskim čelnicima Valpova i Belišća te našem osnivaču Osječko-baranjskoj županiji) na lijepoj suradnji u proteklom razdoblju.

Posebnu zahvalu upućujem našoj stručnoj službi (Sanja, Valentina i Sanja) koja mi je u ovih 10 godina pomogla donositi važne odluke u svakodnevnom funkcioniranju škole te predsjedniku Školskog odbora Davoru Šokcu čiju sam bezrezervnu podršku imao svih godina mandata.

Nakon određenog razdoblja došlo je do stanovitog umora i zasićenja od zahtjevnog posla te zaključka da bi netko drugi trebao povesti školu u neke nove izazove koje donosi vrijeme. Stoga se nisam ni javio na natječaj za novi mandat.

Novoj ravnateljici Sanji Birović želim radni elan i entuzijazam kakav sam imao svih ovih godina mandata te puno uspjeha u obavljanju ove zahtjevne ali časne funkcije.

Dalibor Košutić, prof.