Inin Zeleni pojas 2024.

Već jedanaestu godinu za redom INA industrija nafte d.d. provodi natječaj Inin Zeleni pojas, program koji se bavi zaštitom okoliša i prirode. Ovogodišnji program je imao za smjernicu proširenje i povećanje zelenih površina u naseljenim mjestima i gradovima. Potaknuti željom za uređenjem zelenih površina naše Škole, prijavili smo se na ovaj hvalevrijedan projekt.

Ravnateljica Škole, Sanja Birović, organizirala je tim učitelja s kojima je osmislila plan provedbe projekta. Projekt smo nazvali „ Zazelenimo školu „. Tim učitelja čine Matija Bartolović, Božana Mijatov i Marijana Schneider.

Zajedničkom suradnjom te izvrsnim idejama svih članova tima, naša Škola je izabrana za ovogodišnjeg dobitnika. Iznimno smo ponosni što je od 158 prijavljenih institucija, stručna komisija sastavljena od neovisnih stručnjaka za održivi razvoj i predstavnika INE, prepoznala sjajnu ideju našeg tima te ga uvrstila među 15 dobitnika! U predivno uređenom restoranu Botanist, INA je 22.5. 2024. organizirala dodjelu nagrada za ovogodišnje dobitnike. Bila nam je čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovom događaju gdje je Krešimir Katić, Inin direktor marketinga, dodijelio svim odabranim organizacijama plakete.

Ponosni na svoj uspjeh krećemo u realizaciju istog. Dodijeljeni novčani iznos od 5000 eura planiramo iskoristiti za sadnju 500 sadnica različitih autohtonih vrsta. Voditelj projekta, učitelj Matija Bartolović, provodit će i aktivnosti koje uključuju upoznavanje učenika s načinima uzgoja meda. Dobivenim sredstvima uredit ćemo i naš već postojeći ekološki kutak koji vodi članica tima učiteljica Marijana Schneider sa svojim „Malim ekolozima“.

Cilj projekta je ekološko osvješćivanje naših učenika te kroz nastavu Biologije razvijati svijest o važnosti zelenih površina za smanjenje stakleničkih plinova iz atmosfere, osobito plina ugljikovog dioksida. Tijekom projekta organizirat ćemo brojne aktivnosti u koje želimo uključiti i širu lokalnu zajednicu te Inine volontere.

Iznimno smo ponosni što ćemo ovim projektom sudjelovati u planiranom sadnji i ozelenjivanju novim sadnicama naše školsko dvorište te ga takvim ostaviti i za buduće naraštaje naših učenik

Božana Mijatov, učiteljica Biologije i Kemije ispred Tima za učeničku zadrugu i poduzetništvo